Volksuniversiteit Amstelland

Culinary courses

Platform C | Volksuniversiteit Amstelland beschikt over een grote keuken met meerdere kookunits en voorzien van alle kookgemakken. Wij bieden een zeer gevarieerd kookprogramma met onder andere gerechten uit de wereldkeuken, wecken nieuwe stijl, comfort food, koken à la Ottolenghi, zeewier en koken voor de jeugd.

Kookdocent Carla Baas is tijdens de Open Dag op zaterdag 8 september 2018 van 12.00-16.00 uur aanwezig voor vragen over het kookprogramma, ook zal zij een demonstratie geven. Ook zijn de 'Smaaksoldaatjes' aanwezig, zij verzorgen kookcursussen voor kinderen in de basisschoolleeftijd, zie ons aanbod voor de jeugd!

Gezond, vers en in 30 minuten op tafel!

In deze cursus van 3 lessen ontdek je dat je ook na een drukke dag gezond en lekker kunt eten zonder terug te vallen op pakjes of kant en klaar maaltijden. Je leert hoe je, met dit doel voor ogen, efficiënt boodschappen doet en treft spelenderwijs voorbereidingen. Elke les start met een stukje organisatie, daarna bereiden we een gezonde maaltijd. De recepten en tips krijg je mee naar huis. Neem voor de eerste 2 lessen een bakje met deksel mee.

Les 1 Hoe ziet de inhoud van jouw voorraadkast, koelkast en vriezer er uit?
We bereiden een maaltijdsoep.
Les 2 Wat voor keukenapparatuur en keukengerei heb je in huis?
We maken pasta met verse tomatensaus.
Les 3 Wat heb je de afgelopen week gekookt?
We maken een maaltijdsalade met platbrood en eten samen (les tot 20.30 uur).

More information
Thursday January 17, 2019
3 lessons of 2 hrs
Price: € 130,00
Ms. C. (Carla) Baas
18:00 - 20:00
Location: Volksuniversiteit Amstelland
Enroll >
Een kijkje in de wereld van Ottolenghi

Yotam Ottolenghi is een goeroe op het gebied van de Midden-Oosten keuken. Hij staat bekend om zijn uiterst originele, vernieuwende vegetarische gerechten maar ook heerlijke zoete keuken. Hij heeft al heel wat kookboeken op zijn naam staan zoals: Nopi, Plenty, Plenty More en Sweet. Tijdens de lessen wordt gekookt uit deze kookboeken en maak je kennis met verrassende manieren om eten te bereiden en unieke smaakcombinaties. Het draait om het samen delen en samen eten van heerlijke, pure en gezonde gerechten. Neem voor de eerste 3 lessen een bakje met deksel mee.

Les 1 We nemen de specifieke specerijen en ingrediënten door en maken soep en een salade.
Les 2 We bereiden een voor- en hoofdgerecht.
Les 3 We bereiden een taart uit het boek Sweet (neem een springvorm van Ø 23 cm mee).
Les 4 We bereiden een mezze tafel met soep, hummus, labne, platbrood, quinoa salade en iets zoets en gaan ter afsluiting van de cursus samen aan tafel om te genieten van al dit lekkers (les tot 21.00 uur).

More information
Thursday April 4, 2019
4 lessons of 2 hrs
Price: € 195,00
Ms. C. (Carla) Baas
18:00 - 20:00
Location: Volksuniversiteit Amstelland
Enroll >
Wereldkeuken - India
Wereldkeuken - India
Course number: 319022

In Amstelveen verwelkomen we steeds meer mensen uit India. Er hebben zich inmiddels dan ook heel wat Indiase winkels gevestigd waar je terecht kunt voor typische Indiase specerijen en ingrediënten. Tijdens deze workshop bereiden we een Indiase Dahl: een hartverwarmend gerecht bereid met linzen, kikkererwten, kokosmelk en geurige specerijen. Erbij maken we een vers platbrood. Tijdens het koken luisteren we naar Indiase muziek en verdiepen we ons in de specerijen. Je krijgt het gerecht en de receptuur mee naar huis (bakje met deksel meenemen).

More information
Saturday November 3, 2018
1 workshop of 3 hrs
Price: € 65,00
Ms. C. (Carla) Baas
14:00 - 17:00
Location: Volksuniversiteit Amstelland
Enroll >
Wereldkeuken - Zweden
Wereldkeuken - Zweden
Course number: 319023

De super gezonde Nordic keuken heeft zich de afgelopen jaren wereldwijd op de kaart gezet. In deze workshop bereiden we een aantal Zweedse gerechten: een vissoep, een klassieke zalm-rilette en een frisse salade van haricots verts met kappertjes en augurk. De recepten zijn, net als de Zweden zelf, heel relaxed en de gerechten hebben een mooie, pure uitstraling. De soep eten we op en de salade en rilette krijg je meer naar huis. Neem hiervoor 2 bakjes met deksel mee.

More information
Saturday February 2, 2019
1 workshop of 3 hrs
Price: € 75,00
Ms. C. (Carla) Baas
14:00 - 17:00
Location: Volksuniversiteit Amstelland
Enroll >
Wereldkeuken - Irak
Wereldkeuken - Irak
Course number: 319024

Dadels en walnoten zijn niet meer weg te denken uit onze westerse keuken. Toch zijn het van oorsprong typische Midden-Oosten ingrediënten. Tijdens deze workshop maken we een Gilaggi: een taart van dadels en walnoten waar verder weinig suiker aan te pas komt. Als de taart in de oven staat, zetten we een verse muntthee met honing die we bij een stukje taart serveren. Je eigen taart krijg je na afloop mee naar huis. Neem zelf een taartvorm mee met een doorsnede van ca. 22 cm.

More information
Friday April 5, 2019
1 workshop of 2,5 hrs
Price: € 55,00
Ms. C. (Carla) Baas
14:30 - 17:00
Location: Volksuniversiteit Amstelland
Enroll >
Wereldkeuken - Marokko
Wereldkeuken - Marokko
Course number: 319025

Tijdens deze workshop bereiden we een traditionele Bastilla met kip. Bastilla is een Marokkaans gerecht dat vaak wordt gemaakt ter ere van een feestelijke gelegenheid. Het is een pastei van filodeeg met typische Marokkaanse specerijen, een beetje zoet, een beetje hartig. Je eigengemaakte Bastilla en het recept krijg je mee naar huis. Neem hiervoor een plat bord mee, wij zorgen voor folie.

More information
Friday May 10, 2019
1 workshop of 2,5 hrs
Price: € 55,00
Ms. C. (Carla) Baas
14:30 - 17:00
Location: Volksuniversiteit Amstelland
Enroll >
Specials - Deksels nog aan toe - wecken nieuwe stijl

Van verse producten maken we, met zo min mogelijk suiker, een kruidige chutney, een frisse lemon curd en een bijzondere jam. Het eindresultaat gaat warm in een brandschone glazen weckpot, deksel erop en je hebt paar heerlijke producten waar je op elk gewenst moment van kunt genieten. De drie producten en receptuur krijg je na afloop mee naar huis.

More information
Friday November 16, 2018
1 workshop of 3 hrs
Price: € 65,00
Ms. C. (Carla) Baas
14:00 - 17:00
Location: Volksuniversiteit Amstelland
Enroll >
Specials - Weekend Comfort Food
Specials - Weekend Comfort Food
Course number: 309122

In groepjes bereiden we diverse gerechten, geschikt voor het weekend of een bijzonder moment. Nét even anders dan door de week. Eten waar je blij van wordt en waar je een warm gevoel van krijgt: soep van doperwtjes met munt en rucola, hartverwarmende risotto met paddenstoelen, zalm met sinaasappel en steranijs uit de oven en een salade met de échte Franse vinaigrette. Na het koken gaan we aan tafel om te genieten van dit heerlijke comfort food.

More information
Saturday January 19, 2019
1 workshop of 4 hrs
Price: € 85,00
Ms. C. (Carla) Baas
13:30 - 17:30
Location: Volksuniversiteit Amstelland
Enroll >
Specials - Koken met zeewier
Specials - Koken met zeewier
Course number: 309123

Tijdens deze workshop gaan we aan de slag met het eten van de toekomst! We werken voornamelijk met vers Zeeuws zeewier. Je krijgt antwoord op de vragen: Waarom is zeewier zo gezond? Welke soorten zijn er? Hoe bereid je het? Waar kun je het in verwerken? We maken diverse gerechten en hapjes in groepjes klaar en daarna gaan we proeven. Alle gerechten samen vormen een echt Zee(uw)wiermenu. Word je al nieuwsgierig? Meld je dan aan!

More information
Saturday March 2, 2019
1 workshop of 3,5 hrs
Price: € 65,00
Ms. M. (Marieke) Hakkesteegt
13:30 - 17:00
Location: Volksuniversiteit Amstelland
Enroll >
Specials - Dressings, marinades en mosterd

We bereiden een basisdressing en vervolgens diverse varianten hierop die we ook gaan proeven. Dan ga je je eigen dressing bedenken en maken. Ook krijg je tips voor het maken van een marinade voor vlees, gevogelte of vis en gaan we een heerlijke mosterd maken. Deze home-made mosterd krijg je in een potje mee naar huis, inclusief alle recepten.

More information
Saturday March 30, 2019
1 workshop of 3 hrs
Price: € 65,00
Ms. C. (Carla) Baas
14:00 - 17:00
Location: Volksuniversiteit Amstelland
Enroll >