Volksuniversiteit Amstelland

Kookworkshops

Volksuniversiteit Amstelland beschikt over een grote keuken met 4 ruime kookunits en voorzien van alle gemakken. Het komend seizoen worden daar weer inspirerende kookworkshops gegeven op het gebied van gezond koken zoals Ayurvedisch koken of koken met zeewier maar ook op het gebied van de wereldkeuken zoals tapas, Indonesisish of Surinaams en meer!

 

 

Haal meer energie uit je voeding!

Heb je weinig energie? Heb je last van de bekende 'lunchdip' of voel je je regelmatig moe? In deze interessante kookworkshop leer je hoe je meer energie uit je voeding kunt halen. Je leert over heilzame kruiden en specerijen, energierijke granen, natuurlijke zoetmiddelen en verse biologische groenten. Je krijgt dus hele praktische informatie over je energiehuishouding zodat je voldoende basis hebt om dit thuis in de praktijk te kunnen brengen! Ook ga je tijdens deze kookworkshop alles uitgebreid proeven en krijg je de recepten mee naar huis, inclusief variaties.

Meer informatie
Zaterdag 10 februari 2018
1 workshop van 3,5 uur
Prijs: € 57,00
Mw. K. (Krista) Boots
13:30 - 17:00
Locatie: Volksuniversiteit Amstelland
Inschrijving geopend >
Smakelijk zoet zonder suiker!
Smakelijk zoet zonder suiker!
Cursuscode: 309081

Dagelijks worden we verleid tot het eten van ongezonde producten met veel suiker. Als je zelf aan de slag gaat kun je dit omzeilen. Tijdens deze kook- en bakworkshop leer je hoe je geraffineerde witte suikers kunt vervangen door natuurlijke zoetmiddelen. Ook verwerken we verschillende soorten groentes in koekjes, taarten en bonbons zoals rode bieten, avocado, wortel en courgette. Lekker gezond dus! Natuurlijk gaan we tijdens deze workshop alles uitgebreid proeven! Je krijgt de recepten mee, inclusief variaties.

Meer informatie
Zaterdag 10 maart 2018
1 workshop van 3,5 uur
Prijs: € 57,00
Mw. K. (Krista) Boots
13:30 - 17:00
Locatie: Volksuniversiteit Amstelland
Inschrijving geopend >
Hoe maak je een gezonde voedingskeuze?

Een gezonde voedingskeuze bepaalt voor een belangrijk deel jouw vitaliteit. Toch is het soms lastig om altijd de goede keuzes te maken. Tijdens deze workshop leer je alles over de processen in de hersenen die maken hoe je tot gezonde maar ook óngezonde voedingskeuzes komt. En nog belangrijker: hoe je dit praktisch, met de juiste voedingsmiddelen positief kunt beïnvloeden! Vervolgens gaan we dan aan de slag met heerlijke gerechten die je thuis gemakkelijk zelf kunt maken. Er wordt gewerkt met veel verschillende groentes, met kruiden en specerijen en ook maken wij smakelijke (groene) smoothies en heerlijke taartjes-met-groente.

Meer informatie
Zaterdag 7 april 2018
1 workshop van 3,5 uur
Prijs: € 57,00
Mw. K. (Krista) Boots
13:30 - 17:00
Locatie: Volksuniversiteit Amstelland
Inschrijving geopend >
Vegetarisch / veganistisch koken

Steeds meer mensen kiezen ervoor om een paar keer per week vegetarisch te eten of zelfs helemaal geen vlees meer te consumeren. Maar hoe begin je met vegetarisch koken? Dit doe je door je huidige kookkunsten op te waarderen / te veranderen door te experimenteren met seizoensproducten, door gebruik te maken van ingrediënten die je gerechten smaakvoller maken en structuur geven zoals bijzondere granen, door het toevoegen van kruiden en specerijen en het ontdekken van nieuwe smaakcombinaties. Mondgevoel, verzadigingsgevoel en smaakbeleving zijn heel belangrijk in een vegetarische of veganistische maaltijd. Astrid laat zien hoe zo een maaltijd eruit ziet aan de hand van het menu-opbouw stappenplan, verschillende bereidingstechnieken, de vegetarische schijf van vijf en de veganistische piramide. Alle informatie van de workshop krijg je mee in een overzichtelijk hand-out.

Meer informatie
Zaterdag 14 april 2018
1 workshop van 4 uur
Prijs: € 65,00
Mw. A. (Astrid) Mirka / Rasa Ayurveda
11:00 - 15:00
Locatie: Volksuniversiteit Amstelland
Inschrijving geopend >
Koken met zeewier
Koken met zeewier
Cursuscode: 309019

Er zijn wel meer dan 160 soorten eetbare zeewier maar de gezondheidswaarde hiervan is velen van ons niet bekend. Zeewieren zijn in kleine hoeveelheden al in staat om door de aanwezigheid van vezels en voedingsstoffen de bloeddruk te verlagen en eetlust te remmen. De Deense biofysicus Mouritsen beveelt 5 tot 10 gram per dag aan. Hij raadt aan om zeewier toe te voegen aan kant-en-klare voeding om zo zwaarlijvigheid en hart- en vaatziekten tegen te gaan. Niet alleen is zeewier heel gezond, je kunt er bovendien heerlijke gerechten mee maken zoals je in deze workshop zult ontdekken!

Meer informatie
Zaterdag 3 februari 2018
1 workshop van 3,5 uur
Prijs: € 57,00
Mw. M. (Marieke) Hakkesteegt
13:30 - 17:00
Locatie: Volksuniversiteit Amstelland
Inschrijving geopend >
Maak kennis met de Ayurvedische keuken!

In de Ayurvedische leer, die gericht is op zelfkennis en bewustwording, speelt voeding een belangrijke rol. De kracht van voeding is het sterkst als zij in de juiste combinaties wordt genuttigd en is afgestemd op de persoon die ze nuttigt. Deze workshop leert je wat je lichaam nodig heeft qua voeding en wat het belang is van een goede spijsvertering. Je maakt kennis met de 'zes smaken' van voedsel (zoet, zuur, zout, scherp, bitter en wrang), verse kruiden en specerijen en wat voor effect die hebben op ons lichaam. Er worden gerechten uit de westerse keuken gemaakt waarbij de Ayurvedische basisprincipes worden toegepast.

Meer informatie
Zaterdag 17 februari 2018
1 workshop van 4 uur
Prijs: € 65,00
Mw. A. (Astrid) Mirka / Rasa Ayurveda
11:00 - 15:00
Locatie: Volksuniversiteit Amstelland
Inschrijving geopend >
Ayurvedische 2-daagse kookcursus

Op dag 1 van deze 2-daagse kookcursus vertelt Astrid je over de geschiedenis van Ayurveda en de filosofie erachter. Ook krijg je antwoord op de vragen: Waarom is niet elk voedingsmiddel voor iedereen geschikt? Welke voeding zorgt ervoor dat je in balans blijft? En waarom raak je van sommige voeding juist uit balans? En op welke manier kun je de 'zes smaken', waarover in de Ayurveda gesproken wordt, hiervoor inzetten? Tijdens de 1e kookdag wordt een driegangen maaltijd, geschikt voor alle 'dosha's', bereid en genuttigd. Tijdens de 2e kookdag krijg je uitleg over de drie dosha's: Vata, Pitta en Kapha en de daarbij behorende seizoenen en dag rituelen. Met de 'herfstgroep' koken we voor de Vata en Kapha dosha en met de 'voorjaarsgroep' voor de Kapha en Pitta dosha.

Meer informatie
Zaterdag 17 maart 2018
2 lessen van 4 uur
Prijs: € 130,00
Mw. A. (Astrid) Mirka / Rasa Ayurveda
11:00 - 15:00
Locatie: Volksuniversiteit Amstelland
Inschrijving geopend >
Indonesisch koken
Indonesisch koken
Cursuscode: 319039

Soms verlangen we naar vroeger, naar het eten wat je moeder voor je maakte op de manier zoals alleen zij dat kon. In deze workshop laat Paulien je kennis maken met de recepten van haar moeder die deze op haar beurt weer van haar moeder leerde. Voorgerecht: lemper ajam. Hoofdgerecht: nasi kuning met sambal goreng boontjes, sambal goreng telor en rendang met daarbij krupuk, emping, serundeng en atjar. Toetje: ketan met unti (gula djawa met klapper).

Meer informatie
Donderdag 11 januari 2018
1 workshop van 4 uur
Prijs: € 65,00
Mw. Paulien Brouwer en Mireille Kroonenburg
18:00 - 22:00
Locatie: Volksuniversiteit Amstelland
Aanmelden wachtlijst >
Surinaams koken
Surinaams koken
Cursuscode: 319037

Deze workshop is gebaseerd op de recepten van Ann Kroonenburg. Ann runt al jaren een broodjeszaak in Suriname en verzorgde onlangs een master class Surinaams koken waarbij zij al haar kennis en ervaring overbracht op Mireille (haar dochter) en Paulien. Zij geven deze kennis vervolgens weer graag door aan de deelnemers van deze originele workshop! Als voorgerecht maken we ghoegrie (gekruide kikkererwten) en bara met chutney (zachte luchtige peulvruchtensnack); als hoofdgerecht gevulde roti met aardappel, massala (Surinaamse kerrie) met kip, kouseband en pompoen/aubergine; en als nagerecht bojo (kokos-cassave taart).

Meer informatie
Donderdag 8 februari 2018
1 workshop van 4 uur
Prijs: € 65,00
Mw. Paulien Brouwer en Mireille Kroonenburg
18:00 - 22:00
Locatie: Volksuniversiteit Amstelland
Inschrijving nog open >
Marokkaans koken
Marokkaans koken
Cursuscode: 319076

In de Marokkaanse keuken spelen kruiden en specerijen een belangrijke rol. Je leert er meer over in deze workshop! We maken een Marokkaanse stoofpot (tajine) van kip en citroen en serveren daarbij couscous en Marokkaans brood. Ook maken we verschillende kleine gerechten zoals humus met gekarameliseerde ui, briouats gevuld met feta en kruiden en een salade Marocaine. Tot slot maak je kennis met de zoete Marokkaanse keuken, zo maken we een m'hencha (een traditionele cake in de vorm van een opgerolde slang) en voor bij de thee, die op traditionele wijze gezet wordt, maken we friandises.

Meer informatie
Donderdag 8 maart 2018
1 workshop van 4 uur
Prijs: € 65,00
Mw. P. (Paulien) Brouwer
18:00 - 22:00
Locatie: Volksuniversiteit Amstelland
Inschrijving geopend >

Pagina's