Volksuniversiteit Amstelland

Natuur en wetenschap

Ontmoet de chimpansee in de (lach)spiegel

John Napier (wiskundige, 1550-1617) schreef ruim voor Darwin: "Wanneer is de mens uit de aap voortgekomen? De vraag doet geheel niet ter zake. Hij maakte altijd al deel uit van de soort." En zeker, dat doet hij nog steeds volgens Rob Elders, vrijwilliger en gedragsobservator op het Chimpansee Complex van de stichting AAP, opvang voor exotische zoogdieren in Almere.
In deze lezing wil hij je aan de hand van beeldmateriaal laten zien dat de mens echt niet zo geweldig boven de chimpansee is verheven als we verwachten, misschien zelfs denken of hopen. Hij zou graag willen dat je met liefde blijft glimlachen over de relatie in gedrag met onze naaste primaat: de chimpansee. De lezing is vooral gebaseerd op het werk van Frans de Waal – Chimpansee politiek, Desmond Morris – De naakte aap, Hannah Homs – Een goed geklede aap en Jaap van Ginneken – Verleidingen aan de top. Verder ontmoeten we onder andere Clinton, Poetin en worden Hitler en Voltaire geciteerd. En waarom worden de Dreigroschenoper en de Kama Sutra aangehaald? En, het wordt zeker geen Trump-lezing, maar tot slot wordt ook Trump nog even langs de chimpansee-meetlat gelegd en proberen we, vanuit chimpanseegedrag, een gok op de toekomst van Trump te doen.

Meer informatie
Zaterdag 27 januari 2018
1 lezing van 2 uur
Prijs: € 12,50
Dhr. R. (Rob) Elders
14:00 - 16:00
Locatie: Volksuniversiteit Amstelland
Inschrijving geopend >
Vlinders!
Vlinders!
Cursuscode: 059007

Bart Coppens is aspirerend entomoloog en vlinderkweker. Als hobbyist kweekt hij meer dan 60 soorten vlinders thuis, met name nachtvlinders uit de familie Saturniidae. Hij schrijft wetenschappelijke publicaties over de vlinders die hij kweekt en geeft lezingen op scholen en andere onderwijsinstellingen. Voor iedereen die nieuwsgierig is naar dit prachtige insect nu ook een zeer interessante lezing bij de Volksuniversiteit! Je komt meer te weten over de biologie van de vlinder en verwerft zo een goede basiskennis. Maar het is bovendien een unieke kans om de bijzondere vlinders, rupsen en cocons van dichtbij te aanschouwen en zelfs vast te mogen houden!

Bij voldoende belangstelling zal in het voorjaar een extra cursus worden aangeboden waarin Bart nog meer zal vertellen over ongewervelden, insecten en in het bijzonder vlinders, hou hiervoor onze website in de gaten www.vu-amstelland.nl

Meer informatie
Zaterdag 3 februari 2018
1 lezing van 2 uur
Prijs: € 12,50
Dhr. B. (Bart) Coppens
14:00 - 16:00
Locatie: Volksuniversiteit Amstelland
Inschrijving geopend >