Volksuniversiteit Amstelland

Natuur en wetenschap

Na de succesvolle lezing over 'Robotica' verzorgt drs. Dick Schafer nu 2 korte cursussen elk bestaande uit 3 populair wetenschappelijke lezingen. Voor iedereen die meer te weten wil komen over de geheimen van het heelal, het ontstaan van leven op aarde en hoe wij ons ontwikkelden van oermens tot een toekomstige Homo sapiens 2.0.

Wetenschap voor iedereen - Van Universum naar de Aarde

Is het heelal oneindig en heeft het altijd bestaan? Waar komt de materie waar wij, de Aarde en de sterren van gemaakt zijn eigenlijk vandaan? Welke planeten zijn er in ons zonnestelsel en waarom is er alleen op Aarde leven? Waar staat de zon aan de hemel op hetzelfde uur in de loop van het jaar en hoe ontstaan de seizoenen. In deze cursus bestaande uit drie lezingen behandelen we de historie, belangrijke ontdekkingen en ontdekkers die ons inzicht hebben gegeven in het Universum, Materie & zonnestelsel en Aardse verschijnselen.

Thema's:
1. Universum
2. Materie en zonnestelsel
3. Aardse verschijnselen

Meer informatie
Dinsdag 8 mei 2018
3 lessen van 2 uur
Prijs: € 55,00
Dhr. drs. D. (Dick) Schafer
19:30 - 21:30
Locatie: Volksuniversiteit Amstelland
Cursus geannuleerd >
Wetenschap voor iedereen - Van Oermens tot Homo sapiens 2.0

We hoeven niet meer naar knollen te graven en op dieren te jagen. Geldt het 'survival of the fittest' eigenlijk nog wel? In welke richting zal de evolutie van de mens dan gaan? Een aantal erfelijke aandoeningen is niet meer dodelijk dankzij ontwikkelingen in de geneeskunde. Hoe dacht men vroeger dat ziekte ontstond en is (in de nabije toekomst) eeuwig leven mogelijk? Er is een enorme vooruitgang in de synthetische biologie en genetica. Hoe werkt het inbrengen van een erfelijke eigenschap van bijvoorbeeld bacterie naar plant eigenlijk? En waarom zouden we dat willen doen? Binnenkort kunnen we erfelijke aandoeningen in het embryonale stadium genezen. En gaan we daarna embryo's verbeteren? Staat Homo sapiens 2.0 voor de deur? In deze cursus bezien we het verleden, heden en toekomst van evolutie, genetica en geneeskunde.

Thema's:
1. Evolutie
2. Genetica
3. Ziekte en gezondheid

Meer informatie
Dinsdag 29 mei 2018
3 lessen van 2 uur
Prijs: € 55,00
Dhr. drs. D. (Dick) Schafer
19:30 - 21:30
Locatie: Volksuniversiteit Amstelland
Cursus geannuleerd >